SPELREVIEWS

Danger 13 (Arne)

Inhoud:- 1 startspeler kaart- 1 spelomschrijving;- 109 speelkaarten(zie foto 2), waaronder:   > blauwe kaarten, met nummer en afbeelding   > groen kaarten met plusje(s)   > gele opdrachtkaarten   > kaart met pijltje, om startspeler aan te gevenVanaf 8 jaar2-5 spelers30 minuten

Lees meer »

NIEUW: Cross Clues (Arne)

Dit is een gloednieuw spel dat wij als afscheidscadeau van een vrijwilliger hebben gekregen.Inhoud:- Spelregels- 10 positiekaarten(1-5 en A-E)- 1 zandloper(voor 5 minuten)- 25 coördinaatkaarten(zoals B4, of D2)- 50 woordkaarten(beide kanten, 2 woorden per kant)Vanaf 7 jaar2-6 spelersOngeveer 10 minutenDe bedoeling van het spel is het raden van coördinaten, aan de hand van de kaarten die er al liggen. Een speler noemt een woord, en de rest probeert het woord te koppelen aan de juiste coördinaatkaart. Het spel opzetten is vrij eenvoudig. Maak een rij met tegels 1-5(of minder), en een kolom van A-E(of minder), op zo'n manier dat de positiekaarten 3x3, 4x4, of 5x5 neergelegd kunnen worden. Formaat 3x3 is een makkelijke variant, en leuk om met het spel kennis te maken. Hoe groter, hoe uitdagender. Vervolgens leg je de kaarten met de woorden neer, half onder de positiekaarten. Zie foto 2. De coördinaatkaarten worden geschut, en per ronde krijgt iedere speler er 1. Je kunt kiezen om de zandloper te gebruiken, maar bij 3x3 is er ook een variant om geen tijddruk te gebruiken. Om de beurt noem je 1 woord, die verbonden is met de twee woorden die samenkomen bij het coördinaat op je kaartje. Zie foto 2. De anderen moeten uitvinden welke 2 woorden met dit woord worden verbonden(soms is dit makkelijk, omdat er al andere coördinaten zijn weggevallen), en welke coördinaat de speler in zijn hand heeft. Vervolgens zegt de woordvoerder het officiële antwoord. Dit gaat zo door totdat de tijd op is, of tot er geen kaarten meer zijn. Dan wordt er gekeken naar hoeveel kaarten er zijn geraden, en hoe goed jullie elkaar kennen.

Lees meer »

111 ants (Arne)

2-5 spelersVanaf 8 jaar20+ minuten (wordt flink meer per deelnemer)Dit spel is een kaartspel met 110 kaarten van 2 tot 111. De bedoeling is om, zonder je kaarten te sorteren, een oplopende of aflopende reeks te krijgen. Je begint met 12 (willekeurige) kaarten, en dat aantal blijft ook zo. Iedere beurt pakt een speler een van de 3 kaarten van het midden(zie foto 2): een open kaart(als er een kaart open ligt), een gesloten kaart(als die er ligt), of kiest ervoor de kaarten op de aflegstapel te leggen, en 3 nieuwe kaarten van de trekstapel te pakken, gesloten. Na het kiezen van een kaart kijk je waar je de kaart tussen kan stoppen(kan ook het begin of einde van de reeks zijn), en legt de kaart links of rechts hiervan weg, op de plek waar de andere kaart vandaan kwam, zodat er weer 3 kaarten in het midden liggen. Hierbij kun je bij een kaart die aan het ene uiteinde van de reeks geplaatst is, de kaart aan het andere eind wegdoen. Zodra iemand een doorlopende reeks heeft, legt deze zijn kaarten neer, laat het controleren door anderen, en als het klopt is de ronde/het spel voorbij. Je kunt doorgaan met nieuwe rondes tot een bepaald aantal punten, maar dan duurt het spel ook langer. Overigens krijgt degene die de ronde succesvol beëindigd 5 bonuspunten bovenop het aantal punten van zijn reeks. De rest telt de punten van hun langste reeks binnen hun handkaarten, of van een reeks met de meeste punten(want een reeks met alleen maar zwarte mieren tikt niet echt aan). Hierdoor ontstaat er een scorebord, en bij meerdere rondes kan iemand als winnaar uit de bus komen die bijna niet of nooit een ronde gewonnen heeft.

Lees meer »

Point Salad review (Arne)

Speelduur: 15-30 minutenAantal spelers: 2-6Vanaf 12 jaarInhoud:Spelregels108 dubbelzijdige groente- en puntenkaartenPoint Salad is een kaartspel waarbij je combinaties probeert te maken van puntenkaarten en de bijbehorende groenten. De speelduur is afhankelijk van het aantal spelers. Het totale aantal kaarten in het spel is gebaseerd op de hoeveelheid spelers.Op tafel liggen 6 groentekaarten, 2 bij 3. Er liggen ook 3 stapels met puntenkaarten naast. Tijdens het spel pakken spelers om de beurt óf 2 groenten, óf 1 puntenkaart. Als er 2 groenten zijn gepakt, worden de open plekken opgevuld met kaarten van de corresponderende puntenkaartstapel, door de bovenste kaart ondersteboven op de lege plekken neer te leggen. Aan de linkerhoek kun je zien welke groente aan de andere kant van de puntenkaart ligt. Dit kun je eventueel later gebruiken.

Lees meer »