Skyjo (Arne)

Gepubliceerd op 24 maart 2023 om 13:20

Inhoud:

 

  • 1 evaluatieblok
  • 5x paarse -2 kaart
  • 15x blauwe 0 kaart
  • 10x alle overige kaarten(-1, 1 tot 12)
  • Spelregels


Geschikt voor 2-8 spelers
Vanaf 8 jaar
Ongeveer 30 minuten

Dit spel is een kaartspel, dat heel erg lijkt op Beverbende. Iedere speler krijgt 12 kaarten, en legt deze blind neer; 4 horizontaal, 3 verticaal. Daarna draait iedereen 2 kaarten om(foto 2). Om beurten pakken spelers een kaart van óf de trekstapel, óf de aflegstapel. Uiteraard alleen de bovenste kaart, dus je bent afhankelijk van de speler naast je. Vervolgens kan de speler de gepakte kaart verwisselen met een gesloten kaart, of een (inmiddels) geopende kaart; als de gepakte kaart van de trekstapel zodanig slecht is, kan deze op de aflegstapel gelegd worden, en mag een willekeurige kaart omgedraaid worden.
Het is de bedoeling dat je op het einde zo laag mogelijk scoort, want alle punten die er nog liggen, zijn strafpunten. Verder worden 3 kaarten van eenzelfde waarde verticaal onmiddellijk weggehaald, na het zichtbaar worden van een derde kaart(foto 3). Dit kan voordelig zijn, met vele 10'en, of een stel 8'en op een rij, maar nullen of kaarten in de min zijn juist een nadeel, omdat deze waardevol zijn voor een speler.
Zodra een speler zijn/haar laatste kaart opendraait(door het wegleggen of vervangen van een kaart), begint de laatste ronde. Ook is deze speler verplicht het laagste aantal punten te hebben, en als blijkt dat dit niet zo is, krijgt deze een verdubbeling van het daadwerkelijke aantal punten.

Foto 2: start van het spel.

Foto 3: de nummers 3 worden weggehaald, omdat deze verticaal op een rij liggen.

Men kan dit spel 1 ronde spelen, of gaan voor meerdere rondes. De regels zeggen dat het spel dan stopt als iemand een totaal van 100 strafpunten heeft.

Het is een strategische variant van Beverbende, en vooral voor volwassenen geschikt, omdat er geen plaatjes in zitten, zoals bij Beverbende. De regels om een kaart te ruilen of open te draaien zorgt voor minder keuzes, en minder verrassingen als je een kaart pakt of opendraait, en gaat om de keuzes die je maakt. Het is basaal, het is daarom meer strategisch. Als je bij Beverbende een oog of iets anders krijgt, kun je een actie doen, dat heb je bij Skyro niet. Ook blijf je opletten wat anderen uitspoken, zodat je weet wie er veel en wie er weinig punten hebben. Maar omdat de laatste paar kaarten altijd voor verrassingen kunnen zorgen, blijft het de vraag wie er daadwerkelijk met de prijs vandoor gaat, als de laatste ronde in gaat.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.