NIET LANGER ONGEWENST THUISZITTEN

Vanuit het Jagerhuis kennen we veel mensen met autisme die het leuk vinden om gezelschapsspellen te spelen. Het is een leuke manier om contact met anderen te hebben. Het past bijvoorbeeld bij hen door de voorliefde voor fantasy, taal, verhalen, oog voor detail, duidelijke regels, of de mentale uitdaging. We vinden dat er te weinig diversiteit is in dagbestedingsactiviteiten en dagbestedingen zijn bijna nooit specifiek gericht op autisme. De Spelmakerij biedt juist daarom een uniek activiteitenaanbod voor volwassenen met autisme! 30 % van de 

mensen met autisme heeft geen vaste weekinvulling. En veel van hen zitten ongewenst thuis. Soms omdat ze jaren overvraagd zijn en opgebrand zijn. Soms omdat ze niet de juiste kans hebben gevonden in het leven, terwijl ze wel graag nuttig willen zijn. Een zinvolle weekinvulling geeft ritme, houvast en uitdaging. En als je gewaardeerd wordt, geeft het ook nog eens plezier en voldoening. Het gevoel dat je er toe doet. Vanuit de Spelmakerij willen we daar iets in betekenen!

HET JAGERHUIS

De Spelmakerij is onderdeel van de Edese zorgaanbieder het Jagerhuis. Sinds 2003 biedt het Jagerhuis ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een vorm van autisme. Denk aan thuisbegeleiding, begeleid wonen, dagbesteding en logeerweekenden. Het Jagerhuis kent daarom als geen ander de mooie kanten en de uitdagingen van een leven met autisme. Hiernaast zie je een foto van één van de locaties van het Jagerhuis waar het hoofdkantoor gevestigd is.

DE MOGELIJKMAKERS

PROJECTLEIDER MATTHIJS VERTEGAAL

Matthijs heeft van 2007-2014 gewerkt in de hulpverlening met kinderen, jongeren en volwassenen met autisme bij, jawel, het Jagerhuis. Daarna is hij vier jaar mede-eigenaar geweest bij maatschappelijk evenementenbureau Sharity. In deze tijd organiseert hij evenementen waar hij maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven samenbrengt. Ook heeft hij in deze periode lesgegeven aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen over ondernemerschap in de zorg- en welzijnssector. Hier ontwikkelt hij met deeltijdstudenten Social Work nieuwe ondernemende diensten voor de (zorg)organisaties waar de studenten werkzaam zijn.

 

En dat is gaan kriebelen... waarna het ontwikkelwerk aan de Spelmakerij eind 2017 begint. Een droom dus dat de Spelmakerij sinds februari 2020 van start is gegaan en dat er wekelijks 32 deelnemers en 8 vrijwilligers meewerken.

 

Matthijs is uiteraard liefhebber van gezelschapsspellen, hij sport graag en houdt van de Edese natuur. Sinds maart 2020 is hij in het belang van de Spelmakerij ook mede-oprichter van speluitgeverij The Gamefantry.

 

DIRECTEUR JOLANDA JAGER

Jolanda Jager is sinds 2013 de directeur van het Jagerhuis waar ze sinds 2005 werkzaam is. Na een weloverwogen besluit volgt ze in 2013 de oprichters van het Jagerhuis, Henny en Leo Jager, op. De achternaam verraadt het al een beetje. Henny en Leo zijn haar ouders. Met tomeloze inzet en doorzettingsvermogen bouwt ze samen met een veelzijdig team verder aan een het Jagerhuis als stabiele zorgaanbieder in de regio Ede. De ideeën van Matthijs voor de Spelmakerij koppelt ze met enthousiasme aan het Jagerhuis. In juni 2019 hakken ze samen de knoop door. De Spelmakerij wordt vanaf 2020 een dienst van het Jagerhuis.

 

Pionieren en het ontwikkelen van nieuwe dingen is Jolanda niet vreemd. Voor haar tijd bij het Jagerhuis werkte ze in de levensmiddelentechnologie bij Hertog. Zij ontwikkelde één van Hertogs ijssoorten die nog altijd in het supermarktschap ligt. Bij het Jagerhuis heeft de Spelmakerij een prachtige plek gevonden.