NIET LANGER ONGEWENST THUIS ZITTEN

Vanuit het Jagerhuis kennen we veel mensen met autisme die het leuk vinden om spellen te spelen. Het past bij hen bijvoorbeeld door de voorliefde voor fantasy, taal, verhalen, oog voor detail, duidelijke regels, of de mentale uitdaging. Ook weten we dat op veel dagbestedingslocaties dezelfde activiteiten worden aangeboden en dat zij zich vaak niet specifiek richten op autisme. De Spelmakerij biedt juist daarom een uniek activiteitenaanbod alleen voor mensen met autisme! 

30% van de mensen met autisme heeft geen vaste weekinvulling. Te veel van hen zit ongewenst thuis. Soms omdat ze jaren overvraagd zijn en op zijn. Soms omdat ze niet de juiste kans hebben gevonden in het leven, terwijl ze zo graag willen. Terwijl een zinvolle weekinvulling juist ritme, houvast en uitdaging geeft. En als je gewaardeerd wordt, geeft het ook nog eens plezier en voldoening. Het gevoel dat je er toe doet. Vanuit de Spelmakerij willen we daar iets in betekenen!

HET JAGERHUIS

De Spelmakerij is onderdeel van de Edese zorgaanbieder het Jagerhuis. Sinds 2003 biedt het Jagerhuis al ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een vorm van autisme. Denk aan thuisbegeleiding, begeleid wonen, dagbesteding en tot 2020 ook logeerweekenden. Het Jagerhuis kent daarom als geen ander de mooie kanten en de uitdagingen van een leven met autisme. Hiernaast zie je een foto van één van de locaties van het Jagerhuis waar het hoofdkantoor gevestigd is.

DE MOGELIJKMAKERS

PROJECTLEIDER MATTHIJS VERTEGAAL

Matthijs heeft van 2007-2014 gewerkt in de hulpverlening aan kinderen, jongeren en volwassenen met autisme bij, jawel, het Jagerhuis. Daarna is hij vier jaar mede-eigenaar geweest bij het maatschappelijk evenementenbureau Sharity. In deze tijd organiseert hij evenementen waar hij maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven samenbrengt. Hier heeft hij de kracht van het verbinden van het sociale en het ondernemende ontdekt. Eveneens ontwikkelt hij met zijn compagnon Maatschappelijk Netwerk Ede, de netwerkclub voor alle organisaties uit het Edese sociaal domein. Hiervan is hij van 2015 - 2020 projectleider geweest.  

 

Naast zijn werk bij Sharity geeft hij sinds 2016 als docent aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen les over ondernemerschap in de zorg- en welzijnssector. Hier ontwikkelt hij met deeltijdstudenten Social Work nieuwe ondernemende diensten voor de (zorg)organisaties waar de studenten werkzaam zijn. En dat is gaan kriebelen... waarna het ontwikkelwerk aan de Spelmakerij eind 2017 begint. Matthijs is verder zelf liefhebber van bordspellen, sport graag en houdt van de Edese natuur. Sinds maart 2020 is hij in het belang van de Spelmakerij ook mede-oprichter van een nieuwe speluitgeverij genaamd 'The Gamefantry'.

 

DIRECTEUR JOLANDA JAGER

Jolanda Jager is sinds 2013 de directeur van het Jagerhuis waar ze sinds 2005 werkzaam is. Na een weloverwogen besluit volgt ze in 2013 de oprichters van het Jagerhuis, Henny en Leo Jager, op. De achternaam verraadt het al een beetje. Henny en Leo zijn haar ouders. Met tomeloze inzet en doorzettingsvermogen bouwt ze samen met een veelzijdig team verder aan een het Jagerhuis als stabiele zorgaanbieder in de regio Ede. De ideeën van Matthijs voor de Spelmakerij koppelt ze met enthousiasme aan het Jagerhuis. In juni 2019 hakken ze samen de knoop door. De Spelmakerij wordt vanaf 2020 een dienst van het Jagerhuis.

 

Pionieren en het ontwikkelen van nieuwe dingen is Jolanda niet vreemd. Voor haar tijd bij het Jagerhuis werkte ze in de levensmiddelentechnologie bij Hertog. Zij ontwikkelde één van Hertogs ijssoorten die nog altijd in het supermarktschap ligt. Onder de vlag van het Jagerhuis heeft de Spelmakerij een prachtig groeiperspectief.