ONS VERHAAL

Het is de overtuiging van de Spelmakerij dat iedereen in Nederland de kans moet krijgen op een gelukkig leven. Voelen dat je er mag zijn en weten dat je er toe doet!  Wij hebben ontdekt dat een grote groep  van de mensen met autisme gek is op bordspelletjes. Van de mensen met autisme heeft 50% een baan, of volgt een opleiding. Liefst 30% van de mensen met autisme heeft geen vaste weekinvulling. Schrikbarend veel. Daar moet iets aan veranderen! Tegelijkertijd is het niet vreemd, want onze samenleving vraagt veel van haar inwoners. Wanneer je autisme hebt, heb je soms meer tijd nodig om alle details te overzien, om je collega's te begrijpen, of om 'productief' te zijn. Te veel

mensen met autisme worden structureel overvraagd, overbelast en vallen uit. Wij moeten met elkaar veel beter nadenken wat wel past, wel mogelijk is, inspireert en juist energie geeft. Daarom heeft Matthijs Vertegaal de Spelmakerij uitgedacht. Een plek met een missie. Waar mensen tot bloei komen en waar we met elkaar de tofste bordspellen ontwikkelen. Bordspellen matchen geweldig met veel mensen met autisme door de voorliefde voor fantasy, taal, verhalen, oog voor detail, duidelijke regels en de mentale uitdaging. De Spelmakerij is een plek waar je meetelt en we gaan ervoor dat er ook na de Spelmakerij een prachtige toekomst klaarligt die past bij jou en je mogelijkheden.

HET JAGERHUIS

De Spelmakerij is onderdeel van de Edese zorgaanbieder het Jagerhuis. Sinds 2003 biedt het Jagerhuis al ondersteuning aan kinderen, jongeren en volwassenen met een vorm van autisme. Denk aan thuisbegeleiding, begeleid wonen, dagbesteding en logeerweekenden. Het Jagerhuis kent daarom als geen ander de mooie kanten en de uitdagingen van een leven met autisme. Hiernaast zie je een foto van één van de locaties van het Jagerhuis waar o.a. logeerweekenden worden aangeboden.

DE MOGELIJKMAKERS

PROJECTLEIDER MATTHIJS VERTEGAAL

Matthijs heeft van 2007-2014 gewerkt in de hulpverlening aan kinderen, jongeren en volwassenen met autisme bij, jawel, het Jagerhuis. Daarna is hij vier jaar mede-eigenaar geweest bij het maatschappelijk evenementenbureau Sharity. In deze tijd organiseert hij evenementen waar hij maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven samenbrengt. Hier heeft hij de kracht van het verbinden van het sociale en het ondernemende ontdekt. Eveneens ontwikkelt hij met zijn compagnon Maatschappelijk Netwerk Ede, de netwerkclub voor alle organisaties uit het Edese sociaal domein. Hiervan is hij in 2020 al voor het zesde jaar projectleider.  

 

Naast zijn werk bij Sharity geeft hij sinds 2016 als docent aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen les over ondernemerschap in de zorg- en welzijnssector. Hier ontwikkelt hij tijdens een lesmodule met deeltijdstudenten Social Work nieuwe ondernemende diensten voor de (zorg)organisaties waar de studenten werkzaam zijn. En dat gaat kriebelen... waarna het ontwikkelwerk aan de Spelmakerij eind 2017 begint. Matthijs is verder zelf liefhebber van bordspellen, sport graag en houdt van de Edese natuur.

 

DIRECTEUR JOLANDA JAGER

Jolanda Jager is sinds 2013 de directeur van het Jagerhuis waar ze sinds 2005 werkzaam is. Na een weloverwogen besluit volgt ze in 2013 de oprichters van het Jagerhuis, Henny en Leo Jager, op. De achternaam verraadt het al een beetje. Henny en Leo zijn haar ouders. Met tomeloze inzet en doorzettingsvermogen bouwt ze samen met een veelzijdig team verder aan een het Jagerhuis als stabiele zorgaanbieder in de regio Ede. De ideeën van Matthijs voor de Spelmakerij koppelt ze met enthousiasme aan het Jagerhuis. In juni 2019 hakken ze samen de knoop door. De Spelmakerij wordt vanaf 2020 een dienst van het Jagerhuis.

 

Pionieren en het ontwikkelen van nieuwe dingen is Jolanda niet vreemd. Voor haar tijd bij het Jagerhuis werkte ze in de levensmiddelentechnologie bij Hertog. Zij ontwikkelde één van Hertogs ijssoorten die nog altijd in het supermarktschap ligt. Ondergebracht bij het Jagerhuis heeft de Spelmakerij een prachtig groeiperspectief.