Port Royal (Arne)

Gepubliceerd op 23 maart 2022 om 11:50

Inhoud:

  • 60 karakter kaarten
  • 50 schepen kaarten
  • 6 expeditie kaarten
  • 4 belastingverhogingen
  • spelomschrijving

 

Vanaf 8 jaar
2-5 personen
Tijd: reken 10 á 15 minuten per speler

Foto 1, vlnr: schip met waarde 1 munt, karakter dat zwarte schepen 1 munt meer waard maakt voor speler in bezit van deze kaart, rood schip twv. 3 munten, karakter dat rode schepen 1 munt meer waard maakt voor speler in bezit van deze kaart.

Dit is een kaartspel, waarbij je in je beurt kaarten blijft neerleggen(fase 1), totdat je besluit om 1 of meerdere kaarten te pakken(fase 2), of als je af bent. Je bent af als je twee schepen van dezelfde kleur hebt getrokken. het doel is om zo snel mogelijk 12 punten te hebben. Maar de ronde moet wel uitgespeeld worden.

Er zijn verschillende soorten kaarten: kaarten met schepen(in 5 verschillende kleuren); karakter kaarten met symbolen of acties, en kosten; expeditie kaarten(hiervoor heb je bepaalde eigenschappen nodig, die zijn afgebeeld op karakter kaarten); belastingverhogingen; hiermee speel je het spel(zie foto 1, 2, en 3).

Foto 2, vlnr: je mag een extra kaart pakken, bij 0 kaarten voor de speler in fase 2 krijgt deze 1 munt, bij 5 of meer kaarten voor de speler in fase 2 krijgt deze 2 munten, kosten van kaarten is 1 geldstuk minder.

Foto 3, vlnr: 1 kruis, belasting op 12 munten(bij 12 of meer munten de helft wegleggen) + speler met minste schilden krijgt 1 munt, 2 zwaarden, 1 anker.

Je begint met een stapel kaarten die van tevoren is geschud. Iedere speler krijgt 3 munten. De munt is afgebeeld op de achterkant van de kaart, en een kaart is niet meer of minder waard als deze eenmaal gebruikt wordt als muntkaart. Vervolgens begint degene die het laatste in de haven is geweest. Deze speler draait kaarten om van de stapel kaarten, om neer te leggen in de rij. Bij een schip krijg je de kaart als munt, plus het aantal munten wat de kaart waard is naast de eerste munt(als je die kaart kiest, tenminste). Dus bij een waarde van 3 munten krijg je het schip plus 2 kaarten, die je gebruikt als geld.
Je kunt ook karakters in je rij krijgen. Deze kun je kopen als je genoeg geld hebt. De karakters hebben rechts bovenin een schildje staan met een aantal punten. In het midden bovenaan staan een of meerdere symbolen, die je kunt gebruiken als je een expeditie wilt opeisen(bijvoorbeeld een met 2 ankers, waarvoor je minimaal 2 ankers bij je puntenkaarten moet hebben, zie foto 4 voor expeditie kaarten).

Foto 4: expeditie kaarten. Vereiste kaarten met symbolen zijn de prijs, die ingeleverd worden.

Foto 5, vlnr: trekstapel, getrokken kaarten, munten van speler, karakter kaarten van speler.

Het kan ook zijn dat het karakter geld voor jouw kan regelen als je bepaalde kaarten kiest. Onderaan staat de officiële functie(naam van het karakter), en waarde van de kaart in geld. Dat is het bedrag dat je betaald aan de aflegstapel van je eigen stapel munten.
Er kunnen ook expeditie kaarten langskomen. Deze worden onmiddellijk apart gelegd, en worden aan iemand gegeven, zodra deze de vereiste symbolen/eigenschappen heeft via de karakters die zijn gekocht.
Een belastingverhoging betekent dat iedereen met 12 of meer munten de helft moet afstaan, en dat óf de speler met de meeste zwaarden, óf de speler met de minste punten, er 1 munt bijkrijgt.

Dan nu het spel zelf: de speler blijft kaarten neerleggen, totdat deze er genoeg van heeft, en een of meerdere kaarten heeft gekozen. Bij 2 schepen van 1 kleur is het afgelopen, en gaan alle kaarten op de aflegstapel. In het begin zal hij/zij voor schepen met veel munten gaan, die hem/haar rijker maken. Later zal hij/zij voor karakters gaan die hij koopt om punten te krijgen, en die een expeditie of meer geld kunnen opleveren(zie foto 5).

Zoals we al eerder hebben gezegd: zodra een speler een tweede kaart van een schip met dezelfde kleur neerlegt, is zijn beurt voorbij, en landen de kaarten op de aflegstapel. Wees dus voorzichtig. Echter, als de speler gekozen heeft welke kaart te kopen of te nemen als geldkaart, mogen de overige spelers bepalen of ze zelf een kaart kopen of te nemen als geldkaart. Hier is wel een prijs aan verbonden, want voor elke kaart die door iemand wordt gekozen, wordt aan de speler die aan de beurt was(en deze kaarten heeft neergelegd) 1 munt gegeven uit de buidel van de speler die een kaart koopt. Een schip van 1 munt is dus niet te koop, tenzij je een kleurenkaart voor de kleur van dat schip, waar je een extra munt van krijgt.
Alle overige kaarten gaan op de aflegstapel.

Het is een leuk spel om te spelen. Het heeft wel veel regels en karakters(en wat heb ik moeten schrijven, dit is mijn langste review geworden), maar het is leuk als je eenmaal bezig bent. De dubbelzijdige kaarten zijn ook een goed idee, en werkt ook goed, merken wij zelf. Ook is het nooit saai, je let altijd op, want je kunt altijd een kaart krijgen of kopen in fase 2. Daarnaast is het push your luck: je kunt altijd proberen om meer te krijgen, je hebt zelf in de hand hoeveel risico je neemt. Als laatste element is de race naar de finishlijn(12 punten) ook geweldig. En minder geschikt voor mensen met hartkwalen...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.