Konijnen hokken (Arne)

Gepubliceerd op 24 maart 2023 om 13:53

Inhoud:

 

 • Spelregels
 • 7 dobbelstenen met konijnen, hokken, en een wortel
 • 2 kleine blokjes

 • Scoreblok

 • Houten scorehulp

  2-7 spelers
  Vanaf 8 jaar
  25 minuten

Dit spel is een dobbelspel zoals regenwormen, waarbij je konijnen gooit, en konijnenhokken nodig hebt. Alleen is het zo dat je in elke worp die je gooit, een konijn nodig hebt. Hokken zijn optioneel om te pakken, en je mag maar 1 hok per keer pakken. Als je geen konijn kunt pakken, is je beurt voorbij. Als je aan het einde geen hokken hebt om een totaal aantal punten mee te maken, kun je alleen verder als de laatste dobbelsteen die gegooid is een konijn is, of een wortel, waardoor je alle konijnendobbelstenen opnieuw mag gooien. In beide gevallen mag je dus de konijnendobbelstenen opnieuw gooien. Maar als je laatste worp 1 wortel en een onbruikbaar hok is, gaat je beurt voorbij. De wortel is alleen handig als je alleen maar wortels gooit.

Foto 2. Alleen maar wortels kan handig zijn.

Foto 3. Je mag dobbelstenen van een enkel konijn uit eenzelfde gooi op elkaar zetten, dan tellen ze voor 10!

Punten worden als volgt gehaald, wanneer een speler kiest te stoppen: aantal konijnen keer aantal hokken. Bij het gooien van twee konijnen in 1 beurt(afzonderlijke konijnen, hokken met 2 konijnen tellen hierbij niet mee), kun je deze opstapelen en tellen ze voor 10 punten(foto 3). De hokken zijn de vermenigvuldiging, dus ook al heb je 3x een dubbel konijn, dan is de puntentelling 30x0. Als eerste heb je dus een dubbel hok nodig. Daar zitten standaard al 2 konijnen in, maar deze tellen alleen als konijn als je ze als konijnen telt. Ze kunnen niet als konijn én als hok geteld worden. Bovendien kun je, als je het als hok telt, een hok van 3 er boven op zetten, en wordt de telling van konijnen x3.

Als iemand stopt met zijn beurt, kan de volgende speler verder gaan waar de speler is gebleven. Met 1 konijn neem je de punten over, en wordt het konijn bij de andere konijnen opgeteld, en vermenigvuldigd met het aantal hokken. Gooi je alleen maar wortels, dan kun je met de konijnen opnieuw gooien. Als je dus met 1 dobbelsteen kunt gooien, heb je in totaal 50% kans op een goede afloop. Van de 6 zijden heb je 1 konijn, een dubbel hok met konijnen, en een wortel. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.