Ten (Arne)

Gepubliceerd op 2 februari 2022 om 12:17
  • 1-5 personen
  • 15-30 minuten(kan wel langer duren)
  • vanaf 8 jaar

Inhoud:

  • 129 speelkaarten
  • 5 overzichtskaarten
  • 50 geldfiches
  • 15 flopfiches

Verwijder voor het beginnen alle kaarten die meer kleine vierkantjes dan het aantal spelers in de hoek rechts onderin op de kaart hebben staan. Geef elke speler 5 geldfiches. Schud de speelkaarten en de overzichtskaarten, maar zorg dat de overzichtskaarten die eruit gaan niet het startspelersymbool hebben. Deel vervolgens de overzichtskaarten blind uit, en laat de speler met het startspelersymbool(foto 2, linker kaart, rechts bovenin) beginnen.

Als je aan de beurt bent, pak je van de stapel speelkaarten kaarten totdat je stopt of flopt. Als je stopt kies je óf de puntenkaarten, óf de muntenkaarten. Het kan ook zo zijn dat je alleen kaarten van een bepaald soort hebt. Als je de puntenkaarten pakt, voeg je die toe aan je verzameling, om er reeksen van te maken, en verdwijnen de muntenkaarten op de aflegstapel; bovendien krijgen de andere spelers ieder het totaal aantal munten van deze reeks kaarten. Als je voor de muntenkaarten kiest(je mag max. 10 munten hebben, de flopfiches tellen hierbij niet mee), krijg je het aantal munten, en verdwijnen de kaarten op de aflegstapel. De puntenkaarten gaan naar de markt, waar iedereen een kaart kan kopen, nadat je gestopt bent met een reeks(maar alleen als je koos voor de puntenkaarten, je mag niet kopen als je koos voor muntkaarten).

Als je flopt, omdat het totaal(muntenkaarten tellen niet als plus maar als minkaarten bij de kaartfase) hoger dan 10 is, gaan alle puntenkaarten naar de markt, krijgt de speler die aan de beurt is een flopfiche(geldwaarde 3), en krijgen de andere spelers het aantal munten gelijk aan de totale waarde(tot 10) van de waarde van de muntkaarten. De medespelers krijgen geen geld als de totale waarde van de muntkaarten samen meer dan 10 is.

Na de beurt kun je kopen als je puntkaarten hebt gekozen, en gestopt bent, als er kaarten op de markt liggen die je bij jouw reeks kunt gebruiken. je kunt je eigen kaarten gebruiken als aanvulling op je geld, maar jouw kaarten zijn hierbij 1 muntje per kaart waard, terwijl de kaarten op de markt het nummer op hun kaart in geld waard zijn.

Er zijn ook jokers in het spel. Jokers met een getal en verschillende kleuren(inzetbaar als dat getal in welke kleurenreeks dan ook, foto 3), of een vaste kleur met een # erop(inzetbaar in de kleurenreeks als elk nummer). Het kan ook zijn dat je DE joker treft: verschillende kleuren en een #. Deze kun je gebruiken voor elke kleurenreeks en elk getal. Als er een joker wordt getrokken tijdens de beurt, wordt deze kaart geveild. Je kunt passen, en degene links van de speler die aan de beurt is begint met bieden. De speler die aan de beurt is heeft dus het laatste woord, tenzij deze te weinig kaarten/fiches heeft om mee te kunnen/willen bieden.

Foto 1: inhoud. Witte munten zijn flopfiches, de linkerstapel is de trekstapel, rechts getrokken kaarten

Foto 2: overzichtskaart beide kanten, waarvan links de startspeler is.

Foto 3: oranje en rood/roze reeks. In plaats van een oranje 6 is er een 6 die voor alle kleuren kan.

Aan het einde beslis je definitief hoe je kaarten komen te liggen, je kunt schuiven tijdens het spel. Zodra de laatste kaart van de trekstapel is getrokken en gespeeld, is het spel klaar, en tel je de punten op die elke speler heeft gehaald met zijn reeksen. Een volle reeks(1-9) is 10 punten. Bij een gelijke stand wint degene met het meeste geld, in munten en restkaarten.

Dit is een spel wat wij allemaal leuk vonden, en vergelijkbaar was met zowel Bonanza als Point Salad. Je kunt iemand af en toe lekker dwars zitten, maar sommige kaarten die je koopt in een veiling zijn niet altijd even handig. Ook met kaarten op de markt moet je goed opletten, maar iemand kan je voor zijn, en een goedkope kaart onder je neus wegkapen. Ook bestaat het risico op nieuwe woorden, die vooral binnen het groepje waar je dit spel mee speelt worden gebruikt. Voor mensen die het spel dus alleen via hier kennen, een # joker die bij alle kleuren kan, kan zomaar een wajoker genoemd worden door de mensen die dit wel spelen. Maar het zou kunnen dat dit per dialect en per generatie nogal wisselt...

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.