Dominion (Arne)

Gepubliceerd op 13 maart 2023 om 10:23

Inhoud:

 

  • 130 geldkaarten (60 koper, 40 zilver, 30 goud)
  • 48 overwinningskaarten met diverse punten (24 landgoederen, 12 hertogdommen, 12 provinciën)
  • 30 vloekkaarten (sommigen worden niet behandeld in deze basale versie)
  • 32 randomizer kaarten
  • 7 blanko kaarten (voor onderop stapels, zodat je weet dat de laatste kaart van een stapel is gepakt)
  • 1 vernietigingskaart
  • 252 koninkrijk kaarten

Dit is een wat ingewikkelder spel, en ook heel strategisch, dus hierbij een afgebakende omschrijving van het spel, en het verloop.

Handkaarten. Van koper en landschappen naar grote overwinningspunten. Met geld kun je iets van de totale prijs kopen, of een lagere prijs. Je neemt telkens 5 kaarten op hand, speelt wat je spelen kan, en legt de gespeelde kaarten op je eigen aflegstapel. Zodra je trekstapel leeg is, schud je de aflegstapel zodat je weer nieuwe kaarten op hand kunt nemen. Zie foto 2.

Foto 2: handkaarten. Links de 5 kaarten die je hebt gepakt, rechts de stapel van kaarten die je kan trekken.

Foto 3: beurten. Je kunt acties uitvoeren en aankopen doen, en actiekaarten geven een bepaalde actie. Kaarten kunnen ook/of een aanschaf geven, en/of extra geld geven om te spenderen aan een kaart.

Beurten. Actie, kopen, afleggen, dat is het ritme van een beurt. Je kunt standaard 1 actie kaart per beurt doen, en misschien meer, als je de juiste kaart hebt gespeeld, en de resterende handkaarten het toelaten. Geen actie spelen mag, het is niet verplicht. Je mag minimaal één aankoop doen, maar ook dit is niet verplicht. Vervolgens worden alle handkaarten op jouw aflegstapel gelegd, en is jouw beurt voorbij.

Acties. Dit zijn witte kaarten met het woord actie onderaan de kaart. De kaarten kunnen je meerdere acties geven, dus is het verstandig om eerst een kaart met +1 actie te spelen. Vervolgens speel je andere actiekaarten. Je kunt meerdere actiekaarten spelen die meer acties geven voor een groter effect. Andere mogelijkheden die actiekaarten geven zijn een extra koop(koop meerdere kaarten), en extra geld.

Kaarten. Actiekaarten kunnen effecten geven als meer acties, meer kopen, en meer geld(zie foto 3). Geldkaarten geven geld, en hogere waarden geven meer geld per kaart, zodat je minder kaarten nodig hebt om te kopen. Overwinningskaarten zijn om het spel mee te winnen.

Mogelijkheden van kaarten. Meer kaarten, meer acties, meer kopen, meer geld, en kaarten wegdoen(voor jezelf of voor andere spelers in hun volgende beurt), en de Pak een (geld)kaart met max. waarde x. Ook kun je kaarten vernietigen, wat soms handig kan zijn om permanent geen lage kaarten in je handen te krijgen. Soms hebben kaarten meerdere mogelijkheden. Kaarten met een streep hebben een optie voor een ander moment, zoals verdediging tegen verplicht handkaarten op de aflegstapel leggen.

Het spel loopt ten einde als de provincie stapel leeg is, of als 3 actiekaart stapels leeg zijn. Je kunt ook van tevoren een afspraak maken over de tijd.

Dit is een leuk strategisch spel. Van wat ik hoor van mensen die het vaker hebben gespeeld, wordt je al snel ingemaakt door iemand die het spel beter kent en vaker speelt. Er is duidelijk verschil tussen mensen die dit spel goed kennen en beter spelen. Desondanks is het geweldig om door met geld acties te kopen, en die in te zetten om meer geld en meer acties te kopen, steeds meer geld en acties te vergaren, waardoor je uiteindelijk steeds meer overwinningspunten kunt kopen, en ook betere overwinningspunten. Het is een vorm van schaken, alleen dan met kaarten, afgebeeld met een fraai design en mooie illustraties.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.