CuBirds (Arne)

Gepubliceerd op 24 maart 2023 om 13:43

Inhoud:

 

  • Spelregels
  • 110 vogelkaarten, verdeeld in 8 soorten vogels(families)

 

2-5 spelers
Vanaf 8 jaar
20 á 30 minuten

CuBirds gaat over vogels verzamelen. Van verschillende soorten zijn er allemaal vogels. Sommige zijn zeldzaam, en daar heb je er weinig van nodig om er iets mee te doen. Andere kom je steeds tegen. Het is de bedoeling om een veld van 3x4(3 breed, 4 lang, zie foto 2) te maken van de kaarten, zodra die zijn geschud. Vervolgens krijgen de spelers 8 handkaarten. De laatste die een papegaai heeft gehoord, mag beginnen.
Het spel verloopt als volgt: de speler legt kaarten naast een rij. Er zijn 8 plekken om aan te leggen. De speler legt alle kaarten van een soort neer, dus het is het handigste om van een soort waar je er weinig van hebt op tafel te leggen, tenzij je er door het neerleggen van een andere soort meer van kan krijgen. Je sluit namelijk vogels in, met een zelfde soort als aan de andere kant ligt(foto 3). De vogels die je hebt ingesloten neem je allemaal op hand, en vervolgens wordt de rij aangevuld totdat er 2 soorten vogels liggen. Deze eerste stap is verplicht, maar als je niets kon insluiten, mag je nu 2 kaarten van de geschudde stapel kaarten pakken. De volgende stap is optioneel, maar wel belangrijk om te doen als je kan. Je legt namelijk een familie neer. Dat doe je door van 1 soort alle kaarten uit je hand op tafel neer te leggen. Het minimum aantal kaarten nodig voor een familie staat rechts bovenin. Het eerste getal is voor een kleine familie(stop 1 van de vogels in je vaste collectie), het tweede, grotere getal, geeft de grote familie aan(stop 2 vogels in je vaste collectie). Het getal linksonder vermeld hoeveel vogels er van dit soort in omloop zijn in het spel, en hiermee kun je berekenen hoeveel er nog op de stapels of in handen liggen, als je naar de verzamelingen kijkt.
De vogels die in je collectie komen, komen van de familie, en blijven in de collectie liggen. Ze kunnen niet worden afgepakt. De overige vogels komen op de aflegstapel.

Foto 2. Opzet van het spel.

Foto 3. De flamingo is ingesloten, en wordt op hand genomen.

De winnaar kan op 2 manieren vallen: 7 verschillende soorten vogels in je collectie, of van 2 soorten 3 vogels. Deze laatste optie is waarschijnlijk van een veel voorkomende groep vogels, maar met wat mazzel zou het ook een zeldzamere vogel kunnen zijn. Je vormt dus steeds families, en kunt families vormen van een soort vogel die al in je collectie zit.

Nog een paar extra regels die horen bij het spel. Als je de laatste handkaarten hebt neergelegd, en er voor kiest om geen nieuwe kaarten te pakken, kun je ervoor kiezen om iedereen zijn kaarten op de aflegstapel neer te laten leggen, en dat iedereen weer nieuwe kaarten moet pakken. Dit kan vervelend zijn voor tegenstanders die bijna een familie neer konden leggen. En precies de bedoeling van deze zet...

Dit spel is best leuk om te doen. Het is een spel dat vrij nieuw is, en er ook leuk uitziet, met vrolijke, frisse kleuren, en in een kubus-achtige stijl. dat maakt het heel geschikt voor mensen die de hele dag letters en cijfers hebben langs zien komen.

Foto 4. Van 2 soorten 3 vogels.

Foto 5. Een familie van 3 geeft 2 vogels in de collectie.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.