Boonanza dobbelspel

Gepubliceerd op 8 juni 2022 om 11:39

Inhoud:

- 3 beige dobbelstenen (zie foto 2)
- 4 witte dobbelstenen (zie foto 2)
- spelomschrijving
- 61 dubbelzijdige kaarten: opdrachten/dukaat
- veld
- 5 overzichtskaarten(zie foto 2)


Vanaf 10 jaar
2-5 spelers
45 minuten

Foto 1: de schrijver van de reviews.

Dit spel is een dobbelversie van Boonanza, en heeft vooral de elementen van de bonen en het gevoel dat het spel geeft, maar verder kan het gezien worden als een heel nieuw spel. Het is dan ook vooral geschikt voor mensen die van dobbelsteenspellen houden.
Het spreekt eigenlijk voor zich, maar even voor de duidelijkheid: iedereen krijgt 2 kaarten met opdrachten, en kiest welke hij eerst doet, en welke hij als overlap gebruikt. De beginnende speler gooit de dobbelstenen, en kiest uit de stenen de kleur(en) die bewaard moeten worden, en legt deze op het veld. De speler blijft gooien, totdat deze niet meer verder kan, of totdat de speler het opgeeft, en de beurt doorgeeft. Meerdere opdrachten van de kaart kunnen vervuld worden, ook met de stenen die inmiddels op het veld liggen(zie foto 3). Men begint onderaan, en schuift de andere kaart over de vervulde opdrachten. Het heeft zin om te kijken naar de opdracht boven de huidige opdracht, zeker als je aan de beurt bent, zodat je eventuele volgende opdrachten meteen kan afvinken. De opdrachten worden moeilijker, naarmate je hoger op de kaart komt.

Foto 2: linksboven de overzichtskaart met welke kleuren er op welke dobbelsteen staan, rechts de opdrachtkaarten(eerste opdracht is voltooid), en linksonder de dukaten die verdiend zijn.

Foto 3: de actieve opdracht is nu ook voltooid, en de onderste kaart kan er over heen geschoven worden. De volgende opdracht is bijna vervuld, er mist alleen nog een bruin.

Dan komt nu een interessant stuk, wat betreft het vervullen van opdrachten. Als je niet aan de beurt bent, kun je een gooi van een andere speler gebruiken om je eigen opdrachten af te vinken. Zolang iemand in 1 enkele gooi precies de stenen gooit die je nodig hebt, mag je de opdracht als vervuld zien, en de andere kaart doorschuiven. Het gaat hierbij om dezelfde worp, dus niet wat op het veld ligt(van de eerste/eerdere worp) combineren met de huidige worp. Hierdoor kun je soms een of meerdere opdrachten vervullen als je niet aan de beurt bent, wat heel voordelig kan zijn.
Als het gaat om de beloning: zodra je 1 kaart volledig hebt afgemaakt, en alle 6 opdrachten zijn vervuld, telt de kaart als 1 dukaat, en mag je nog 3 dukaten van de stapel pakken, en op een stapeltje naast je leggen. De winnaar is degene die als eerste 13 dukaten heeft. En als je een kaart niet helemaal af kunt maken, omdat het geluk je in de steek laat, mag je met minder genoeg nemen. Voorwaarde is wel dat je minstens 3 opdrachten hebt vervuld, want je kan geen opdracht onvervuld laten die zelf geen munten bij zich heeft. het kan ook heel voordelig zijn om de laatste opdracht niet te vervullen, want je hebt maar 13 dukaten nodig. Je kan dan wel 3x een volledige kaart afmaken, en bij de 4e kaart stoppen na de eerste munt, maar als je na de eerste kaart gaat voor alleen maar kaarten met 3 munten, scheelt dat heel veel moeite voor de hoogste moeilijkheidsgraad. Maar iedere speler heeft zo zijn/haar methodes.

Het spel is vooral veel geluk, en een beetje tactiek. Ondanks de middelen die je hebt om het lot te sturen, moet je soms wachten totdat je dat ene kleurtje gooit, en als dat niet lukt, kan je beurt voorbij gaan zonder dat je een opdracht hebt kunnen vervullen, ook al is het een van de makkelijkere opdrachten, en is het misschien geen munten waard. Desondanks is het een leuk spel, en kan het door zowel Boonanza fans als door dobbelsteenspel liefhebbers worden gespeeld.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.