Perudo (Arne)

Gepubliceerd op 8 juni 2022 om 11:28

Inhoud
- 6 kleuren bekers
- 6 kleuren dobbelstenen, 5 van elke kleur
- Spelomschrijving

Vanaf 8 jaar
2-6 spelers
Ongeveer 30 minuten

Foto 1, rechts: de schrijver van de reviews op deze website, rond februari 2022, voordat hij besloot om alles eraf te laten scheren. Inmiddels is het haar wel weer aangegroeid...

Het doel van het spel is om als laatste over te blijven, met zoveel mogelijk dobbelstenen. In elke ronde verliest er namelijk 1 persoon een dobbelsteen. Het kan zijn dat een speler een steen verloren heeft, omdat deze het mis had. Te hoog geboden, of andermans bod niet goed ingeschat. Het spel pauzeert namelijk zodra iemand in plaats van een bod het woord Bluf gebruikt. Oftewel, ik geloof niet dat jouw bod klopt. Heet deze speler gelijk, en zijn er niet zoveel vijven, zessen, of andere getallen, dan verliest degene die het laatst geboden had. Heeft de speler ongelijk, dan verliest hij de ronde.

Foto 2: met 6 kleuren bekers en dobbelstenen, en genoeg mensen die meedoen, heb je al snel een leuke avond.

Foto 3: twee jokers, een 3, een 5, en een 6. Oftewel: 3x een vijf, 3x een 6, of 3x een drie. Maar wat hebben de anderen?

Iedereen pakt zijn dobbelstenen(dezelfde kleur stenen als de beker), schudt de beker met stenen, en zet deze omgekeerd op tafel. Vervolgens kijkt iedereen onder de beker, en dan begint de eerste speler met een bod(bijv. 3 vieren). De speler links kan dan 4 vieren zeggen, 3 vijven of hoger zeggen, of zeggen dat de eerste speler bluft. Denk eraan dat de dobbelstenen van alle spelers meetellen. En normaal gesproken tellen jokers mee als het getal dat als laatste genoemd is, voordat een speler Bluf roept. Dus dan kan het alsnog zo zijn dat er genoeg stenen zijn.
Een speler kan alleen hoger bieden, eventueel met hogere stenen. Van 4 vieren kan een speler 4 vijven maken, maar niet terug gaan naar drieën. dat kan alleen via jokers. Zodra je jokers gaat bieden, mag je de helft van het aantal stenen dat genoemd is, noemen. Van 4 vieren naar 2 jokers. Vanaf jokers terug gaan naar een willekeurig getal betekend verdubbelen plus 1. Van 2 jokers ga je dan naar 5 drieën.
Qua tactiek is dit een bijzonder listig spel. Met bluf kun je ver komen, maar als degene aan je linkerhand onverhoopt Bluf zegt, dan ben je er vaak geweest. Al weet je het maar nooit, zolang de jokers nog mee mogen doen, kun je daar nog door gered worden. Daarom is dit spel aan het begin leuk en veilig, omdat iemand die aan het begin inzet de mensen die hoog inzetten op bepaalde stenen laat vechten over wie er bluft. Maar bij veel mensen bestaat de kans dat tussen de 5 en de 10 van 1 soort stenen heel goed mogelijk zijn. Maar omdat je pas ziet wie welke stenen heeft zodra het woord Bluf wordt uitgesproken, blijft het een risico. Zo kan het bij 6 spelers in de eerste ronde voorkomen dat er 6 vijven liggen, en 3 jokers. Maar sommigen denken dat 9 vijven een Bluf is.
Zodra iemand een steen verliest, wordt deze onder het deksel van de blauwe beker gelegd. Daar komen alle stenen onder, die spelers verliezen. Als iemand nog maar 1 steen over heeft(omdat deze speler zojuist zijn 1 na laatste steen heeft verloren), doen de jokers in de aanstaande ronde niet mee. Ook kan het getal wat de speler met 1 steen noemt, niet veranderd worden. Dus stel, de speler in kwestie zegt 2 vijven. Dan kan de speler links van hem alleen 3 vijven of hoger zeggen, of Bluf. De ronde gaat door, totdat iemand Bluf roept, en iedereen zijn stenen laat zien.

Het is een leuk spel om te spelen, vooral als je het speelt met 4 of meer mensen. Dit is een spel voor veel mensen. Je zou bij wijze van spreken dit spel met 10 man kunnen spelen. Het heeft veel interactie, en is makkelijk te leren. je moet ook blijven opletten, want met ieder bod kan een speler verraden welke stenen hij/zij heeft, maar de speler kan ook bluffen. En even als laatste tip, voor als er maar 2 mensen zijn met elk 1 steen, je hoeft niet te beginnen met 2 van een getal(2 vijven), je mag ook een getal noemen, en erbij vermelden dat je 1 van dat getal biedt. Dan wordt het voor de ander de vraag of je bluft, of dat je verhoogd, wat moeilijk is.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.